Social media

De kracht van social media

Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Jong en oud spenderen er dan ook dagelijks hun tijd aan. Platformen als Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok en LinkedIn hebben miljoenen gebruikers en vormen dan ook een handig kanaal om met anderen in contact te komen of te blijven. Ook door bedrijven wordt social media steeds meer gebruikt om hun doelgroep te bereiken. Maar waarom is social media belangrijk voor bedrijven en met welke kanalen bereik je bepaalde doelgroepen het beste?

Waarom is social media belangrijk voor bedrijven?

Bijna iedereen is wel op één of meerdere social mediaplatformen te vinden. Als bedrijf kun je hierdoor via social media niet alleen zeer eenvoudig je doelgroep bereiken, maar kun je ook contact leggen met je doelgroep en zorgen voor interactie. Je kunt dus naast het promoten van jouw producten of diensten, ook om de meningen en ervaringen van je doelgroep vragen. Daarnaast kun je monitoren hoe mensen over jouw bedrijf denken en wat ze erover zeggen. Social media is dus niet alleen gunstig voor promotie, maar ook voor monitoring en het leggen van contact met je doelgroep.

Met welke platformen bereik je jouw doelgroep?

Er zijn veel verschillende social mediaplatformen waar je als bedrijf op actief kunt zijn. De meest gebruikte platformen zijn Facebook, Instagram, LinkedIn, X, Snapchat en TikTok. Elk kanaal heeft weer verschillende gebruikers. Per kanaal is kort toegelicht welke doelgroep je er het beste mee kunt bereiken.

Facebook

Met Facebook kun je mensen uit veel verschillende leeftijdscategorieën bereiken. Mensen jonger dan 18 zul je echter niet snel op het platform tegenkomen. De meeste Facebook-gebruikers zijn tussen de 25 en 34 jaar oud. Toch kun je ook zeker mensen ouder dan 34 bereiken met het platform, want ook door oudere doelgroepen wordt het platform nog veel gebruikt. Bestaat jouw doelgroep dus uit volwassenen? Dan is Facebook zeker een waardevol platform om in te zetten.

Instagram

In tegenstelling tot Facebook, zijn op Instagram vooral jongeren te vinden. De meeste Instagram-gebruikers zijn dan ook tussen de 15 en 19 jaar oud. Het platform richt zich vooral op berichten met een pakkende foto en een leuke, korte tekst. Naast jongeren kun je met Instagram ook zeker mensen vanaf 20 jaar bereiken. Toch geldt bij Instagram wel dat hoe ouder je doelgroep is, hoe moeilijker je ze met Instagram kunt bereiken.

LinkedIn

Wanneer je als bedrijf veel zakelijke connecties hebt en met andere bedrijven contact wil leggen, is LinkedIn super waardevol. Het platform richt zich op het maken van zakelijke connecties en geeft je de mogelijkheid om bijdragen m.b.t. jouw carrière te delen met anderen. Maak dan ook zeker gebruik van LinkedIn wanneer je andere bedrijven of mensen uit het werkveld wil bereiken.

X

Twitter heet sinds kort ‘X’ en wordt veel gebruikt voor het delen en peilen van opinies. Vooral politici en bekende personen zijn op het platform te vinden. Als bedrijf kun je zeker gebruikmaken van X, maar zorg er wel voor dat je content creëert die geschikt is voor op het platform en denk goed na of X het platform is waarmee jij jouw doelgroep goed kan bereiken.

Snapchat

Wanneer je als bedrijf graag jongeren wil bereiken, kan Snapchat een waardevol platform zijn. De meeste Snapchat-gebruikers zijn tussen de 15 en 19 jaar oud, maar ook mensen tussen de 20 en 29 jaar oud maken gebruik van het platform. Mensen boven de 29 jaar oud zijn minder vaak te vinden op het platform. Snapchat is dus vooral handig wanneer je jongeren wil bereiken.

TikTok

Het platform TikTok is niet alleen populair bij veel jongeren, maar wordt ook bij de oudere doelgroepen steeds populairder. Vooral veel mensen jonger dan 20 zijn op het platform te vinden, maar ook de oudere doelgroepen maken er gebruik van. Wanneer je als bedrijf de tijd hebt om leuke video’s te maken voor op het platform, kan TikTok heel waardevol zijn om mensen onder de 20 jaar oud te bereiken. Naar mate de oudere doelgroepen meer gebruik gaan maken van het platform, kun je ook zeker proberen om hen via het platform te bereiken.

Hopelijk heeft dit artikel je wat wijzer gemaakt over het belang van social media voor bedrijven en weet je nu welke platformen je het beste in kunt zetten om jouw doelgroep te bereiken. Heb je echter niet altijd de tijd om je op social media te focussen? Neem dan gerust contact op met LINCC om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen!

Privacybeleid

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.